• Αρχική
  • Αρχείο Γεωργακά
  • Βιογραφία Δ. Ι. Γεωργακά

Βιογραφία

Ο Γεωργακάς γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1908 στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας και απεβίωσε στις 7 Φεβρουαρίου 1990 σε ηλικία 82 ετών στο Grand Forks, N. Dakota (ΗΠΑ).

Μετά από σπουδές στα πανεπιστήμια των Αθηνών και του Βερολίνου, όπου ιδιαιτέρως μαθήτευσε στον Γ. Χατζιδάκη και στον Κ. Άμαντο, και στους E. Schwyzer, L. Deubner και Μ. Vasmer, υπηρέτησε για δώδεκα χρόνια ως συντάκτης στο Κέντρο του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών.

Την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία την άρχισε το 1947 στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και την τερμάτισε το 1975 στο University of North Dakota, at Grand Forks, εκεί όπου ίδρυσε και διηύθυνε για είκοσι περίπου χρόνια το Modern Greek-English Dictionary Center.

Κύριες ερευνητικές περιοχές του υπήρξαν η ελληνική γλώσσα, από την Κοινή των ευαγγελίων και των παπύρων έως τις νεοελληνικές διαλέκτους, η ετυμολογία και η ονοματολογία. Στο περιοδικό ΟΝΟΜΑΤΑ, Révue Onomastique, Αθήνα 1984, δημοσιεύτηκε Αφιέρωμα στους Δ.Ι. Γεωργακά, Ι.Θ. Κακριδή και Κωνσταντίνο Τρυπάνη, όπου και ανασκόπηση του έργου του Γεωργακά από τον Δημήτριο Πολέμη.