• Αρχικη
  • Πολυμεσα
  • Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου, η ποία λέγεται Κρόνικα, τουτέστιν Χρονικόν

Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου, η ποία λέγεται Κρόνικα, τουτέστιν Χρονικόν

Ο Λεόντιος Μαχαιράς έζησε πιθανότατα μεταξύ του β΄ μισού του 14ου και του α΄ μισού του 15ου αι. Το έργο του καλύπτει μια μακρά περίοδο της κυπριακής ιστορίας, δίνεται όμως ιδιαίτερη έμφαση στην αυτοκρατορική δυναστεία των Φράγκων Λουζινιάν. Το εγκωμιασμένο κείμενό του κατέχει δύο σημαντικά πρωτεία στο ευρύτερο πλαίσιο της δημώδους γραμματείας: είναι το πρώτο πεζό και συνάμα το πρώτο γραμμένο σε ιδιωματική (κυπριακή) γλώσσα χρονικό, που ανανεώνει με αυτόν τον τρόπο τη μακραίωνη ελληνική ιστοριογραφική/χρονικογραφική παράδοση.

 

  • Λεπτομέρεια από νωπογραφία του Piero della Francesca με θέμα την εύρεση του Τίμιου Σταυρού από την Αγία Ελένη, περ. 1460. Το έργο αποτελεί τμήμα ενός κύκλου νωπογραφιών (1452-1466) με τον γενικό τίτλο Ιστορίες του Αληθινού Σταυρού, Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου, Αρέτσο, Ιταλία.
    Πηγή: Wikimedia Commons     

    Piero della Francesca, Η αναγνώριση του Τίμιου Σταυρού (λεπτομέρεια), τμήμα από τον κύκλο νωπογραφιών Ιστορίες του Αληθινού Σταυρού (1452-1466), Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου, Αρέτσο, Ιταλία.
    Πηγή: Wikimedia Commons    

    Piero della Francesca, Εξύψωση του Τίμιου Σταυρού, από τον κύκλο νωπογραφιών Ιστορίες του Αληθινού Σταυρού (1452-1466), Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου, Αρέτσο, Ιταλία.
    Πηγή: Wikimedia Commons    

    Giovanni Battista Tiepolo, Η εξύψωση του Σταυρού και η Αγία Ελένη, 1740-1745, λάδι σε καμβά, Πινακοθήκη της Ακαδημίας, Βενετία, Ιταλία.
    Πηγή: Wikimedia Commons    

    Cima da Conegliano, Η Ελένη της Κωνσταντινούπολης, 1495, Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ.
    Πηγή: Wikimedia Commons   

    Στην αγιογραφία της Ορθόδοξης Εκκλησίας η Αγία Ελένη απεικονίζεται με τον Μέγα Κωνσταντίνο και ανάμεσά τους τον Τίμιο Σταυρό, όπως σε αυτό το
    μωσαϊκό στον Καθεδρικό του Αγίου Ισαάκ, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία.
    Πηγή: Wikimedia Commons    

    Παλιός χάρτης της Κύπρου.
    Πηγή: Wikimedia Commons 

    Σφραγίδα του Ερρίκου Β΄, βασιλιά της Κύπρου από το 1285 έως το 1324, περίοδο κατά την οποία μεσολάβησε ένα σύντομο διάλειμμα λόγω του πραξικοπήματος του αδελφού του Αμαλρίκ ή Αμορί της Τύρου.
    Πηγή: Wikimedia Commons   

    Το οικόσημο της δυναστείας των Λουζινιάν, η οποία βασίλευσε στην Κύπρο για τρεις αιώνες (τέλη 12ου-τέλη 15ου αιώνα). Είναι, επίσης, το οικόσημο της πόλης Lusignan, στη Γαλλία.
    Πηγή:  Wikimedia Commons  

    Πέτρος Α΄, βασιλιάς της Κύπρου (1359-1369), τοιχογραφία του Andrea Bonaiuto στο εκκλησάκι των Ισπανών στη Santa Maria Novella, Φλωρεντία, Ιταλία.
    Πηγή: Wikimedia Commons   

    Μικρογραφία που απεικονίζει την κατάληψη της Αλεξάνδρειας (1365) από τον στρατό του Πέτρου Α΄ της Κύπρου, περ. 1372-1377, Εθνική Βιβλιοθήκη Γαλλίας, Παρίσι.
    Πηγή: Wikimedia Commons   

    Η δολοφονία του Πέτρου Α΄ Λουζινιάν, βασιλιά της Κύπρου, μικρογραφία από τα Χρονικά του Jean Froissart, 15ος αι., Εθνική Βιβλιοθήκη Γαλλίας, Παρίσι.
    Πηγή: Wikimedia Commons   

    Ο Ιανός της Κύπρου (βασιλεία: 1398-1432) με τη δεύτερη σύζυγό του, Καρλότα των Βουρβώνων, υαλογραφία (βιτρώ) στον καθεδρικό ναό της Σαρτ (Chartre), στη Γαλλία.
    Πηγή: Wikimedia Commons  

    Νόμισμα (1433) με αναπαράσταση του Ιωάννη Β΄ των Λουζινιάν, βασιλιά της Κύπρου από το 1432 ώς το 1458.
    Πηγή: Wikimedia Commons    

  • Δε βρέθηκαν βίντεο
  • «Κι απέ τον κόπο (τραγούδι)», μελοποιημένη αφήγηση και δραματοποίηση του πρώτου αποσπάσματος, από το άλμπουμ Λεόντιος Μαχαιράς, Χρονικό της Κύπρου, MBI 2000, ΘΕΠΑΚ, στίχοι: Μιχάλης Πιερής, μουσική: Ψαραντώνης, σύνθεση τραγουδιών: Ευαγόρας Καραγιώργης.
    Πηγή: YouTube      
    «Η Ελεωνόρα βασανίζει την Τζουάνα» (4ο απόσπασμα), από το άλμπουμ Λεόντιος Μαχαιράς, Χρονικό της Κύπρου, MBI 2000, ΘΕΠΑΚ, στίχοι-δραματοποίηση: Μιχάλης Πιερής, μουσική: Ψαραντώνης, σύνθεση τραγουδιών: Ευαγόρας Καραγιώργης.
    Πηγή: YouTube      
    «Οι Καβαλάρηδες εκβιάζουν τον Τζουάν Βισκούντη» (4ο απόσπασμα), από το άλμπουμ Λεόντιος Μαχαιράς, Χρονικό της Κύπρου, MBI 2000, ΘΕΠΑΚ, στίχοι-δραματοποίηση: Μιχάλης Πιερής, μουσική: Ψαραντώνης, σύνθεση τραγουδιών: Ευαγόρας Καραγιώργης.
    Πηγή: YouTube
    «Ελεωνόρα-Κούντης Τε Ρουχάς-Τζουάνα» (4ο απόσπασμα), από το άλμπουμ Λεόντιος Μαχαιράς, Χρονικό της Κύπρου, MBI 2000, ΘΕΠΑΚ, στίχοι-δραματοποίηση: Μιχάλης Πιερής, μουσική: Ψαραντώνης, σύνθεση τραγουδιών: Ευαγόρας Καραγιώργης.
    Πηγή: YouTube
    «Γυναίκες του λαού» (4ο απόσπασμα), από το άλμπουμ Λεόντιος Μαχαιράς, Χρονικό της Κύπρου, MBI 2000, ΘΕΠΑΚ, στίχοι-δραματοποίηση: Μιχάλης Πιερής, μουσική: Ψαραντώνης, σύνθεση τραγουδιών: Ευαγόρας Καραγιώργης.
    Πηγή: YouTube     
    «Ο ρήγας της Ανατολής (τραγούδι). Επιστροφή του Ρήγα-ανακρήσεις για την μοιχεία» (4ο απόσπασμα), από το άλμπουμ Λεόντιος Μαχαιράς, Χρονικό της Κύπρου, MBI 2000, ΘΕΠΑΚ, στίχοι-δραματοποίηση: Μιχάλης Πιερής, μουσική: Ψαραντώνης, σύνθεση τραγουδιών: Ευαγόρας Καραγιώργης.
    Πηγή: YouTube      
    «Πέτρος Α΄ και Τζουάνα Λ’ Αλεμάν» (4ο απόσπασμα), από το άλμπουμ Λεόντιος Μαχαιράς, Χρονικό της Κύπρου, MBI 2000, ΘΕΠΑΚ, στίχοι-δραματοποίηση: Μιχάλης Πιερής, μουσική: Ψαραντώνης, σύνθεση τραγουδιών: Ευαγόρας Καραγιώργης.
    Πηγή: YouTube    
    «Πέτρος Α΄ και Τσίβα Ντε Σκαντελιέ» (4ο απόσπασμα), από το άλμπουμ Λεόντιος Μαχαιράς, Χρονικό της Κύπρου, MBI 2000, ΘΕΠΑΚ, στίχοι-δραματοποίηση: Μιχάλης Πιερής, μουσική: Ψαραντώνης, σύνθεση τραγουδιών: Ευαγόρας Καραγιώργης.
    Πηγή: YouTube    
    «Πέτρος Α΄ και Μεγάλη Βουλή» (5ο απόσπασμα), από το άλμπουμ Λεόντιος Μαχαιράς, Χρονικό της Κύπρου, MBI 2000, ΘΕΠΑΚ, στίχοι-δραματοποίηση: Μιχάλης Πιερής, μουσική: Ψαραντώνης, σύνθεση τραγουδιών: Ευαγόρας Καραγιώργης.
    Πηγή: YouTube    
    «Τελευταία ύβρις, σκηνή με αγρέλια» (6ο απόσπασμα), από το άλμπουμ Λεόντιος Μαχαιράς, Χρονικό της Κύπρου, MBI 2000, ΘΕΠΑΚ, στίχοι-δραματοποίηση: Μιχάλης Πιερής, μουσική: Ψαραντώνης, σύνθεση τραγουδιών: Ευαγόρας Καραγιώργης.
    Πηγή: YouTube    
    «Διά τούτα έδωκες θάνατον, επίλογος» (6ο απόσπασμα), από το άλμπουμ Λεόντιος Μαχαιράς, Χρονικό της Κύπρου, MBI 2000, ΘΕΠΑΚ, στίχοι-δραματοποίηση: Μιχάλης Πιερής, μουσική: Ψαραντώνης, σύνθεση τραγουδιών: Ευαγόρας Καραγιώργης.
    Πηγή: YouTube     

 

Κατάλογος Πολυμέσων


Αισώπου Μύθοι
Ανακάλημα της Κωνσταντινόπολης
Απόκοπος
Αφήγησις παράξενος του ταπεινού Σαχλίκη
Βαρλαάμ και Ιωάσαφ
Βασιλεύς ο Ροδολίνος
Βίοι αγίων
Διγενής Ακρίτης
Διήγησις Βελισαρίου
Διήγησις εξαίρετος ερωτική και ξένη Φλωρίου του πανευτυχούς και κόρης Πλάτζια Φλώρης
Διήγησις Ιεροθέου Αββατίου
Διήγησις και οπτασία ωφέλιμος ορθοδόξου τινός Δημητρίου
Διήγησις του Αχιλλέως
Διήγησις του Πωρικολόγου
Διήγησις του Ρεμπελιού των Ποπολάρων
Εξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου, η ποία λέγεται Κρόνικα, τουτέστιν Χρονικόν
Ερωτικόν ενύπνιον
Ερωτόκριτος
Ερωτοπαίγνια
Ερωφίλη
Η Βοσκοπούλα
Η Θυσία του Αβραάμ
Η Καινή Διαθήκη
Η Κοσμογέννησις
Η Φυλλάδα του Μεγαλέξαντρου
Θησαυρός
Θρήνος εις τα Πάθη και την Σταύρωσιν του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού
Θρήνος της Θεοτόκου
Θρήνος της Κρήτης
Θρήνος της Κωνσταντινούπολης
Ιστορία και όνειρο
Ιστορία του Ταγιαπιέρα
Κατζούρμπος
Κλίνη Σολομώντος
Λεηλασία της Παροικιάς της Πάρου
Λόγοι διδακτικοί του πατρός προς τον υιόν
Μεγάλον θανατικόν από πανόκλα
Ο Βίος του Αισώπου
Ο Έπαινος των γυναικών
Ο Κρητικός Πόλεμος
Ο Οψαρολόγος
Ο Χρονογράφος
Παιδιόφραστος διήγησις των ζώων των τετραπόδων
Παλαιά τε και Νέα Διαθήκη
Πανουργίαι υψηλόταται του Μπερτόλδου
Πανώρια
Πένθος θανάτου, ζωής μάταιον και προς Θεόν επιστροφή
Περί ηρώων, στρατηγών, φιλοσόφων, αγίων και άλλων ονομαστών ανθρώπων, οπού εβγήκασιν από το νησί της Κύπρου
Πόλεμος της Τρωάδος
Πτωχοπρόδρομος
Ριμάδα κόρης και νιου
Ρίμες αγάπης (Κυπριακά ερωτικά)
Σπανέας
Σπανός
Στάθης
Στίχοι γραμματικού Μιχαήλ του Γλυκά ούς έγραψε καθ΄ ον κατεσχέθη καιρόν εκ προσαγγελίας χαιρεκάκου τινός
Συναξάριον του τιμημένου γαδάρου
Το κατά Καλλίμαχον και Χρυσορρόην ερωτικόν διήγημα
Το Χρονικόν του Μορέως
Φορτουνάτος
Φυσιολόγος
Χρονικό του Γαλαξειδιού
Χρονικό του μοναστηριού του Αγίου Θεοδώρου Κυθήρων
Χρονικό των Σερρών
Χρονικόν